Снимкa: Reuters, архив


Над един милиард души по света гладуват, а храната, която погива в кофите за боклук, е стотици хиляди тонове. А според статистиката у нас близо милион и половина души страдат от недохранване.

Голяма вина за това носи консуматорската култура - купуваме повече, отколкото ни трябва и изхвърляме, за съжаление, с лекота.

Ценим ли храната и как можем да помогнем на хората, които не могат да сложат на масата си насъщния? Как можем да сложим край на безхаберното изхвърляне на храна - коментар в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR на Ралица Касимова и Николай Генов от Хранкооп София.

"Много лесно можем да постигнем промяна. Можем да консумираме сезонна храна, само според нуждите си - да купуваме това, което ни трябва, а не това, което ни се предлага", коментира Ралица Касимова.

По думите и основен проблем е и неправилното съхранение на храна, която се изхвърля по-рано, защото се разваля.

Докато едни харчат безобразни суми за всевъзможни глезотии, други броят стотинки, защото не могат да си купят хляб. Как може да им се помогне?

След отпадането на ДДС-то за даряване на храна все повече фирми търсят начини да помогнат. В хранителните банки, обаче, може да дарява само бизнеса. Има ли нужда от промяна в законодателството, за да може всеки човек с добро сърце да помогне на гладуващ?
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase