Снимка: Reuters

Темата за проблемите на хората с увреждания все повече се дискутира и силно резонира в обществото. 1 на 160 деца се ражда с диагноза "аутизъм". В последните години все повече се говори за тези "специални деца", а през изминалата година отвори и първият център в България.

Според статистиката, в световен мащаб броят на хората, които страдат от аутизъм нараства с все по-голяма скорост през последните години.

Аутистите живеят изолирано, не могат да имат контакт с околните и са неспособни да осъществят социално общуване.

Как живеят децата с аутизъм в България днес - в предаването  "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR коментира Мариана Митрева от сдружение "Аутизъм днес".

Хората и специално децата, страдащи от аутизъм, се сблъскват с редица проблеми - неразбиране от страна на обществото и често пъти дори дискриминация.

"Това води не само до изолация на самите деца. От това страдат и самите родители - чувстваме се крайно неразбрани и понякога дори самите ние побутваме децата в ъгъла", коментира Митрева.

Стереотипите от страна на обществото са един от основните проблеми. Друг, обаче, се оказва и недостигът на достатъчно подготвени кадри в детските градини и учебните заведения, които да разпознаят проблема и да работят за интеграцията на децата, страдащи от аутизъм.

Знаем ли как да се справим като общество и да приемем различните? 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase