Архив: Булфото

Защо трябва да се регулира дейността на работещите в сферата на недвижимите имоти? По какъв начин може да бъде наложена такава регулация и кой има интерес все още да няма законови правила? Какви задължителни изисквания да има за посредниците в сделки с имоти?

Imoti.net събра мнения на водещи брокери, браншови организации и експерти в областта.

Темата стои години наред, но за съжаление все още не е поставена на ниво държавно регулиране, смята Нина Николова, Great Land. Част от нейните предложения са да бъде приет закон за дейността, вписване на всички брокери в професионален регистър, служителите на брокерските компании да имат подходящата подготовка и квалификация за извършването на услугите, които предлагат. Задължително е и сключването на договор за посреднически услуги, който да регламентира взаимоотношенията с клиентите.

Регулацията на бизнеса с недвижими имоти е сред основните цели на Национално сдружение "Недвижими имоти". Сдружението е създадено преди 26 години, като оттогава мисията му е да работи за регулирането на бранша и за въвеждането на най-добрите доказани международни практики и етични страндарти в бизнеса с недвижими имоти, обяснява Добромир Ганев от сдружението.

Факт е, че нашият бранш е единственият в сектора, който е нерегулиран. В Европа над 70% от страните са с регулиран пазар, страната ни попада между останалите държави в ЕС, които не са установили никакви законови мерки за прозрачен и етичен бизнес с недвижими имоти.

Опитът показва, че именно регулацията, за която НСНИ се бори, създава дефинирана рамка, правила за упражняване на професията, налага стандарти, упражнява контрол, създава прозрачност в бизнеса, подпомага повишаването на респекта към професията и персоналната отговорност на заетите лица в бизнеса. Регулацията включва създаването на публичен регистър на професионалистите в сферата, в който всички, които се занимават с брокерска дейност ще бъдат задължени да се впишат, а потребителите ще могат да проверяват и получават информация.

С въвеждането на Закон за брокерската дейност ще се създаде "контрол на входа“ като се определят изискванията за професионалната квалификация и знания на работещите в сферата, както и на последващ периодичен контрол на развитието на професионалните умения, а застраховката "професионална отговорност" е част от гаранциите на закона. Опитът на сродните регулирани браншове показва, че създаването на Камара от широк кръг участници в бизнеса е най-успешният модел за контрол. 

Подобна регулация е в интерес на всички в обществото – потребителите, бизнеса, държавата, фиска, институциите. Против регулация са единствено тези фирми, които използват лоши практики, не поставят интереса на клиентите на първо място и лицата, които извършват посредническа дейност незаконно – в сивия сектор.

По думите на Дамян Маджаров от БГ "Брокер България" е една от малкото държави в Европейския съюз, в която бизнеса с имоти не е регулиран.

Той също настоява, ча както има лиценз за застрахователен брокер, лиценз за кредитен консултант, така трябва да се издава и лиценз на брокер на недвижими имоти. Както с много други професии, свързани с материален интерес, трябва да има и задължителна застраховката "Професионална отговорност". Сключването на застраховката ще даде сигурност на клиентите, защото така ще се покрият евентуални щети, настъпили вследствие от дейността на брокера.

Също така, трябва да има и Камара на брокерите на недвижими имоти. За съжаление в момента на пазара има много фалшиви и некоректни обяви. Това основно може да се види при наемите. Такива случаи има, макар и по-рядко, и при продажбите. Тази практика може да се преустанови с лицензиране на брокерите и задължителна застраховката "Професионална отговорност".

Снежана Стойчева от Imoti.net , признава, че "за нас като платформа, на която повече от 18 години се публикуват обяви за недвижими имоти, ни е трудно да гарантираме на търсещите имоти, че агенцията, брокерите, които рекламират имоти са експерти и работят компетентно и коректно".

Няма изисквания, няма правила, няма контрол и т.н., за да бъде определена една агенция или един брокер за способен да извършва посредническа дейност в областта на недвижимите имоти. "Imoti.net от доста години наложи изискването агенциите, които рекламират имоти да имат легитимна фирмена регистрация в Търговския регистър. В помощ на потребителите е и секцията ДОВЕРЕН БРОКЕР в сайта, където се представят съвети от експерти в бранша. Основната цел на Годишните награди на imoti.net е всяка година да се отличат най-добрите в бранша. Това е стъпка към създаване на необходимост от действаща регулация на бизнеса с имоти", обощава тя.

Илиана Рашкова, Сдружение Брокери на Имоти, припомня, че през изминалите над 25 години са правени много опити в сектор "Недвижими имоти” за създаване на браншова структура и организация, но това не е било успешно. И в момента се работи без ясни и точни правила. Това е причината толкова често казуси от нашия бранш да попадат в определението "сив сектор", а секторът да се определя като "рисков".

Още коментари и предложения от брокери по темата четете в Imoti.net

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase