Кадър: Bulgaria ON AIR

Понякога родителите не позволяват на своите деца да поемат по собствения си път и да се реализират в областта, в която искат.

Така младежите в един момент стават жертва на болните амбиции на родителите си, а това може да доведе, според психолози, до редица последствия върху психическото здраве.

Как да ориентираме правилно децата, без да налагаме своето мнение - в предаването "Директно" коментират Елица Костова, предприемач в сферата на образованието и психологът Младен Владимиров.

"Детето трябва да е щастливо и да има здравословен социален живот. То трябва да се развива социално и емоционално. Не е нужно всяко дете да стане вундеркинд", каза в предаването Елица Костова.

Младен Владимиров пък коментира, че пътят на младежите се определя от баланса между неговите професионални влечения и насоките на родителите.

"Всеки е добър в нещо различно. Родителят трябва да даде на детето си да експериментира - да задоволи своето любопитство и там, където то се разочарова, да не натиска повече. Там, където му хареса обаче, където прояви интерес - да продължи да налива и да дава", коментира още Владимиров.

Според събеседниците в студиото много родители се стремят да оползотворят времето на децата си, като ги запишат на всевъзможни курсове, вместо да безделничат и да играят навън. Как обаче се отразява това на психиката им?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase