Снимка: Bulgaria ON AIR

Ако хиляди пъти в последните години се чуват стотици предупреждения за съмнителни обяви за работа, то все още има хора, които се предоверяват и стават жертви на трафик.

Така, обаче, печели една конкретна група, а жертвите губят най-много.

България от години е основен източник на хора, станали жертва на трафик. 80% от тях са предимно жени и деца. Най-често срещаното престъпление е склоняване към проституция.

От година у нас действа приют, който побира 10 души. Местополжението му се пази в тайна, а там се настаняват хора, станали оцелели след трафик.

Там те намират медицинска, социална и психологична помощ, а най-честите му обитатели са хора, изпаднали в тежко здравословно състояние и с големи психологически травми.

Възрастта на жертвите варира - от 6 дзо 66 годишна възраст. Това са хора, зафубили вяра в добротата на останалите.

Често четем числа и статистики за жертвите на трафик. Забравяме, обаче, че това не са просто числа. Зад тях се крият човешки съдби. Пропиляни, разбити, смазани. А жертвите са хиляди.

Как можем да се борим с трафика на хора и каква е причината за високия процент на жертвите - в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR коментират  Камелия Димитрова от комисията за борба с трафика на хора и Доминик Вислер от Швейцария.

Колко хора в България стават жертви на мечтите си да работят в чужбина?

"Данните са устойчиво тревожни. В Европа по последни данни на ЕК 15 хиляди са формално регистрираните жертви на  трафик. Всяка държава на континента е засегната - било то като източник, транзитна страна или крайна дестинация", коментира Камелия Димитрова.

След толкова много кампании в страната с цел превенция, обаче, изглежда сякаш проблемът все повече се задълбочава и продължаваме да говорим за голям брой жертви. Защо?

"През последните няколко години действително има много кампании. Най-голямото предизвикателство пред нас е да стигнем до най-малкото населено място. Винаги има такива, които са труднодостъпни за институциите. Предизвикателството е да достигнем до всички", сподели в предаването Камелия Димитрова.

По думите им още един от проблемите е да се преборят първопричините. Според нея жертвите на трафик имат проблеми в семейството си, това са хора, които живеят в социална изолация или бедност.

"Докато всички тези причини не са изцяло преодолени, не можем да очакваме, че единствено с кампании ще постигнем успех", категорична беше Димитрова.

Жертви на трафик стават дори и деца. Според данните за първото тримесечие на тази година са пострадали 50 деца на възраст между 14 и 18 години.

Трафикантите стават все по-изобретателни в своите примамки. Как успяват да излъжат хората и какво можем да направим, за да помогнем на жертвите?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase