Снимка: архив, Ройтерс

65% от битовите отпадъци да бъдат оползотворявани до 2040 г. Това според зам.-министъра на околната среда Атанаска Николова е постижима цел за България.

Във Варна тя участва във форум, посветен на кръговата икономика като приоритет в следващия програмен период на ЕС.

България е една от страните, които работи и до голяма степен се справя успешно с устойчивото управление на отпадъците, каза още тя.

По думите й при отделното събиране, рециклиране и оползотворяване на потоците от електронно и електрическо оборудване, от акумулаторни батерии, България е водеща в европейски мащаб, но има сфери, в които е във втората половина на класацията.

Една от тези сфери е оползотворяването, рециклирането и повторната употреба на битовите отпадъци.

В отговор на въпрос правени ли са разчети какви са ползите от кръговата икономика, освен екологичните, зам.-министърът обясни, че окрупнените цифри в европейски мащаб сочат, че това ще доведе до разкриване на 1 милион нови работни места годишно, които да бъдат ангажирани в нея.

Освен това печалбата от кръговата икономика е милиони евро. Ползата е не само в печалбата на бизнеса, но и от спестяването на природни ресурси, посочи Николова, цитирана от БТА.

По думите й кръговата икономика е инструмент не само за опазване на ресурсите и околната среда, но и да направи европейската икономика конкурентоспособна в световен мащаб.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase