Снимка: архив, Булфото

Ръководството на Българската академия на науките обвини Националния институт по метеорология и хидрология в неверни твърдения.

Според БАН на сайта на Института продължават да се разпространяват редица неверни твърдения. Като повод за тази реакция е вчерашната ПКФ на работещите в НИМХ, в която те обвиниха шефовете в Академията, че не разпределят правилно парите, затова и не са получили уговорените им по-високи възнаграждения.

Още по темата

"Ние се надявахме, че нашите искания ще намерят решение. Първо на ниво БАН, тъй като средствата за нас са там. Имаше срещи с ръководството на Академията и две срещи с министъра на образованието. Не ни достигат над милион лева, за да си свършим работата", отбеляза проф. Христо Брънзов от НИМХ.

С решение на директорите на НИМХ е направена оценка на риска, така че да не прекъсва работата на Института, поясни Брънзов в "България сутрин".

"Ще успеем да издържим половин година. Издържахме европредседателството, но повече не", допълни ученият.

По отчет субсидията за тази година на НИМХ е нараснала с 13%. Според госта това е средна форма на манипулация.

"Никой не казва кое в сайта ни е невярно. Средното увеличение на субсидията на БАН е 25%, а ние получаваме 13%", разясни проф. Брънзов.

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че поради малкото средства, с които разполага Институтът, работещите там започнали да напускат.

"Няма средства да задържим кадрите. Това са хора, които са обучавани години наред. Само с апаратура не става – трябват и хора. Необходимостта от работата на НИМХ ще го спаси", заключи проф. Христо Брънзов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase