Снимка: Bulgaria ON AIR

Само преди месец избухна огромният скандал с Facebook и предизвика оттеглянето на хиляди потребители от социалната мрежа. Преди дни компанията Кеймбрижд Аналитика, която също е част от скандала, обяви своя фалит, а последиците за социалната мрежа на Марк Зукърбърг - огромни.

Във вторник в Европейския парламент Зукърбърг бе изслушан от представители на парламентарните групи, за да внесе яснота по скандала, който засегна близо 3 млн. европейски граждани, по данни на ЕК.

Какво научихме по време на изслушването и кои въпроси останаха без отговор? В предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR коментира евродепутатът Емил Радев.

Социалната мрежа свързва милиони потребители с техните семейства и приятели. Това обаче е нож с две остриета. Основната критика към Facebook е именно проблемът с тероризма.

"Марк Зукърбърг каза, че в момента над 10 хиляди души работят върху свалянето на незаконното съдържание от мрежата, включително и терористична пропаганда", сподели Емил Радев.

Защитена ли е информацията на обикновения потребител? Как ще се отрази новият регламент за защита на личните данни - GDPR, който влезе в сила на 25 май?

"Според Зукърбърг те са изпълнили всички изисквания на регламента. Оттам нататък тпябва да се спазват всички онези много ясни правила, които са залегнали в основата му", коментира евродепутатът.

Според GDPR потребителите вече ще могат да използват своето "право да бъдат забравени". Facebook работи върху механизъм, който да премахне историята ни от социалната мрежа. Как ще успее да се справи с всичко това и ще гарантира ли сигурност за личните данни на своите потребители? Какви са правата ни и към кого можем да се обърнем, ако те са нарушени?

Отговорите в предаването "Брюксел 1" в събота, 17:30 ч., по Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase