Снимка: Facebook

Десет дни след изчезването на алпиниста ни Боян Петров акцията по издирването му в Хималаите продължава и днес.

Жената до него Радослава Ненова написа във Facebook, че е взела решение връх Шиша Пангма да не бъде изкачван днес.

"Вчера в много труден за мен разговор взех решение да не се изкачва върхът днес. От лагер 3 нагоре няма да го намерим жив. Колкото и да ми се иска да не губя надежда – за мен животът и оцеляването на всички участници в спасителната акция е много важен и макар да ми е много трудно, не виждам смисъл да бъдат застрашени и други животи", пише тя.

"Затова предпочитам на слизане спасителните екипи да претърсят районите, където има шанс да открият Боян жив", обяснява Радослава.

Още по темата

"Ако за Боян битката е приключила, нека си остане в планината. Каквото и да се случи до края на деня, благодарна съм за всички усилия и ще ги възнаградя. Това е животът на шерпите, знам, че като слязат, ще поемат друг риск, на друг склон, за друго изкачване..., но лично аз не желая да рискуват към върха. Всички решения по издирването от тук насетне са техни", допълва тя.

"Поради големия поток от информация и коментари, която витае, съм решила да опиша много подробно хронологията, фактите имената, кореспонденцията и цените. Още не съм решила дали да го направя в пост или в книга. Едно е сигурно - написахме история и тя заслужава да бъде запомнена. Заради Боян", пише още Радослава.

Българският алпинист е забелязан последно да поема към осемхилядника Шиша Пангма на 3 май, откогато е в неизвестност. Операцията по издирването му започна на 6-ти май.

В събота към 21 часа местно време, след 13-часово катерене китайската група от спасители достигна лагер 3 на 7400 метра височина, но българският алпинист не беше намерен.

Днес две групи спасители продължават издирването.

Деян Петков от щаба на Боян Петров каза, че връзка със спасителите ще има в края на деня, тъй като по време на изкачването в планината батериите на телефоните се изключват.

Алпинистът и водач Мингма Шерпа, който се включи в издирването с хеликоптери, също каза, че засега няма новини: „Няма новини от планината. Ние сме в готовност да излетим. Ако намерят нещо, веднага ще ни се обадят".
 
Вчера хеликоптерите успяха да излетят за пръв път и извършиха проучвателни полети. Те са огледали пространството, където се предполага, че може да се намира Боян Петров и са направили много снимки, но без резултат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase