Мястото, на което е нападната Ажда Ибрахимова. Снимка: архив, Булфото

Зверските случаи на заливане с киселина на хора станаха отново актуални в публичното пространство, тъй като жена на 36 години беше залята преди дни на столичния бул. "Стамболийски".

Още по темата

Ажда Ибрахимова е в тежко състояние и се бори за живота си в "Пирогов". Тя е с 24% изгаряния. Към момента полицията още издирва извършителя. Властите проверяват 2 версии за случилото се – личен мотив или бизнес.

Вътрешният министър Валентин Радев заяви, че бизнесът на Ибрахимова не е такъв, че да може да бъде причина за заливането.

"Това показва жестокост, която е извън нормите. Но по-фрапиращо е показността, а това оказва ефект върху по-несигурните от обществото. Това е стигма, която няма как да бъде забравена. Определено това престъпление се води срещу жените", категорична бе пред Bulgaria ON AIR психологът доц. Маргарита Бакрачева.

Според криминалния журналист Стефан Ташев при подобни престъпления разкриваемостта е много ниска, а често поръчителят и извършителят не са едни и същи лица.

"Това поръчване коства 1000 лева в повечето случаи. Трябва да има по-сериозни наказания за заливане с киселина. Не може да залееш някого и да прекараш само 3 години в затвора, а и повечето такива случаи не се доказват. Това престъпление е наистина нагло", подчерта Ташев в "България сутрин".

"На първо място се надяваме пострадалата Ажда бързо да се възстанови. Първи от възстановяването е етапът на отричането, после агресията, после вината и след това приемането. Подпомагащата роля на семейството и специалистите е ключова", прибави доц. Бакрачева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase