Снимка: bTV

Почти всички българи, изоставени на летището в румънския град Тимишоара от нискотарифната Ryanair, вече са в България. Част от тях се прибраха с автобус, а други се върнаха с изпратения правителствен самолет.

В него обаче не е имало достатъчно място за всички, затова няколко души са останали в Румъния, разказа един от пътниците в самолета - Румен Илиев.

"Преживяването беше кошмарно, бяхме излъгани, подведени", каза Илиев. По думите му хората са били "нагъчкани" в неголяма зала, едва десетина души са били настанени в хотел.

Нямало достатъчно места дори за сядане, децата плачели, хората не били подготвени за подобна ситуация – нямали леи, нито къде да обменят пари, за да си купят вода и храна.

Румънските власти им отпуснали на три пъти ваучери, за да могат да пазаруват, но в един момент дори свършила храната в кафенето.

Още по темата

"Опитах да се свържа с представители на властта и изказвам благодарности на премиера Бойко Борисов, че изпрати правителствения самолет, за да се приберем, на омбудсмана Май Манолова и заместника й, на външно министерство, консула към посолството ни", каза пред bTV Румен Илиев.

"Цяло денонощие изкарахме в малка зала с малко пейки, в един момент летищните власти искаха да ни изкарат навън и да заключат", допълни той.

Заради напрежението някои от хората искали да блокират изходите и да попречат на полетите от летището.

Група от тези пътниците ще си търсият правата. Имало италианци, които били настанени в хотел.

Българите имат право да си потърсят правата и да бъдат обезщетени, заяви Димитър Маргаритов, председател на комисията за защита на потребителите.

Случаят е много неприятен, станал заради лошото време, пилотът е взел това решение, негово право е, заяви Маргаритов. Авиокомпанията трябва да изясни защо се е стигнало до това положение и защо точно на това летище е решил да кацне пилотът.

Потърпевшите трябва да влязат в сайта на Европейския потребителски център и нашата Комисията за защита на потребителите, за да си видят правата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase