Той е различен от и за масовото мислене. Разбираме го още в първия миг. Посреща ни в средновековно монашеско расо и ни представя творенията си - мартеници, изобразяващи прабългарски и славянски символи.

Георги Колев – първият българин, осмелил се да направи джендър мартеница у нас, във време, в което много хора едва разбират Истанбулската конвенция, а джендърът се превърна в комерсиализирано понятие, носещо негативни и дори цинични нотки.

"Мислещите хора ще разберат посланието на творбата ми, след като видят другите ми проекти - мартеница, предназначена за хората, болни от витилиго и мартеницата Лора, изобразяваща момиче с бурка, жертва на домашно насилие. Всички те заслужават своя собствена мартеница", споделя Георги.

Не знаем дали хората ще разберат иронията, която носи Стамат – мартеницата джендър, но знаем, че зад шарената прежда стоят по-дълбоки социални послания, обединени от общата идея, че правото на избор е изконно човешко право.

Защото за Георги мартеницата няма религия или пол и социален статус, тя е символика, която е свързана с изпращанато на зимата и посрещането на пролетта, което се среща в много езически обичаи и ритуали.

Историята на човека, създал мартеницата джендър, вижте в репортажа на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase