Снимка: Булфото

“ЧЕЗ Електро България" АД призова клиентите си да използват разумно и отговорно електроенергията през настъпващите коледни и новогодишни празнични и почивни дни.

От дружеството посочват, че използването на енергоспестяващи уреди може да намали сметките с до 30%. Освен това намаляването на температурата на помещенията през зимата с 1 градус, може да понижи сметката за ток с до 10 на сто.

Също толкова спестява и понижаването на температурата на нагревателя на бойлера от 70 на 60 градуса. Ако се използва и таймер за включване на бойлера за топла вода на нощна тарифа, положителният ефект върху сметката за затопляне на вода ще бъде 15 на сто.

Друг разумен трик е използването на остатъчната топлина на фурната с изключването й 10 минути преди края на времето за готвене. Подобна мярка ще спести до 20 на сто от сумата, която се заплаща за електроенергията, използвана за нейната работа.

Много потребители смятат, че малките зарядни устройства за комуникационна техника не са сериозен консуматор на електроенергия, но включени в контакта постоянно, те оскъпяват значително месечната сметка, допълват още от компанията.

И понеже много хора ще поемат на път по празниците, от ЧЕЗ напомнят на клиентите, че е важно при по-дълго отсъствие от дома да изключват уредите от електрическите контакти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase