Снимка: Bulgaria On Air

"Младото поколение трябва да знае своето минало", коментира в предаването "Фамилно" по Bulgaria ON AIR тази събота акад. Христо Григоров, председател на БЧК.

Той е внук на легендарния войвода Ичко Бойчев. "Житейският му път минава по горите с неговата чета, в борбата за свободата на Пиринска Македония", разказва акад. Григоров. 

На 5 октомври 1912 г. Ичко Бойчев влиза в Горна Джумая заедно със 7-ма дивизия и освобождава града. В това време се получава информация, че сериозна османска армия върви към Кресна, за да се върне в Горна Джумая.

Изтласканите войски се опитват да направят блокада  в Кресненското дефиле, за да осигурят подстъп на турската армия. На 9 октомври освобождават Симитли. На 12-ти, на нива Света Петка, войводата разполага няколко отряда по 15 човека да бранят дефилето от настъпващата османска армия.

Когато тя идва, групите стрелят една по една и се получава една непрекъсната канонада и това стъписва османската армия.

"Два дена дядо ми успява да ги задържи там. Това, което се случва там, е една малка Шипка в историята на Пиринска Македония", коментира във "Фамилно" внукът на войводата акад. Христо Григоров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase