Снимка: Reuters

Българинът одобрява подадената оставка от вече бившия председател на парламента Димитър Главчев, но не иска предсрочни парламентарни избори, сочат данните от експресно проучване на "Галъп интернешънъл", проведено между 20 и 22 ноември сред 802 пълнолетни българи.

Още по темата

Трима от всеки четирима анкетирани смятат, че Димитър Главчев е постъпил правилно, като е подал оставка. На обратното мнение са 17% от хората, а 10% нямат категорично мнение по въпроса.

Мнозинство от 60% не одобряват действията на Димитър Главчев с изгонването на Корнелия Нинова от парламента, довело до скандала, последвал неговото напускане на поста. Двойно по-малко – 30% са тези, които одобряват действията му.

60% пък приемат мнението, че не е нормално председателят на парламента да гони председателя на опозицията. 33% нямат против изгонването на лидера на опозицията –  това са преди всичко привърженици на ГЕРБ. Останалите се колебаят. Обществото ни очевидно запазва известен демократичен рефлекс, отчитат от "Галъп".

На въпроса трябва ли да има предсрочни парламентарни избори цели 79% от българите отговарят категорично с "не". Едва 17 на сто определят нов вот като необходим, а 4% се колебаят.

Проучването показва още, че 39% от анкетираните одобряват избора на Цвета Караянчева за председател на Народното събрание, а 29% са против.    

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase