Снимка: Булфото

Всеки четвърти българин е убеден, че водата от неговата чешма не става за пиене, сочат данните от експресен сондаж на "Галъп интернешънъл".

43% от пълнолетните българи смятат, че водата от чешмата, която ползват, става за пиене и е с добро качество. Други 32% смятат, че водата става, но качеството й не е много добро.

На точно обратното мнение са 23% от българите, които не мислят, че важната течност от чешмата, която ползват, става за пиене.

Процентът на отговорите "става за пиене" е по-нисък в по-малките градове, а в София достига до 55% - при среден за страната 43%. В София делът на онези, които смятат, че чешмяната вода не става за пиене, е 14%, при среден за страната 23%.

Очевидно в София качеството на чешмяната вода се приема по-добре на фона на другите градове в страната.

Тези 23%, които отговарят, че водата не става за пиене, се равняват на близо 1.3 млн. българи. За тях може да се очаква, че почти не пият вода от чешмата.

Като цяло от "Галъп" отчитат, че близо 3,1 млн. пълнолетни българи имат проблем с водата от чешмата – от общо 5.5 млн. пълнолетни български граждани, постоянно пребиваващи в страната. За сериозна част от тези 3.1 млн. души може да се предполага, че предпочитат опции с бутилирана или филтрирана вода.

Изследването сочи още, че над 90% от българите казват "да" на европейското изискване да се посочва задължително изворът на бутилираната вода. 86% приемат, че ясно упоменаване на извора е важно, а 12% смятат, че и само марката е достатъчна.

Данните са от кратък експресен сондаж на „Галъп интернешънъл“ по поръчка на Федерацията на потребителите в България. Поводът е разразилата се дискусия около промените в Закона за храните. Сондажът предоставя данни, представителни за нагласите на цялото пълнолетно българско население.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase