Снимка: Reuters

Какво ще се случи след референдума за независимост на Каталуния? Този въпрос вълнува цяла Европа в последните близо 2 седмици.

Преди 2 дни испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария заяви, че в писмото си до властите в Мадрид каталунският лидер Карлес Пучдемон не е дал задоволителен отговор на въпроса провъзгласил ли е всъщност независимост и властите в Мадрид дадоха време до четвъртък на каталунския лидер да уточни позицията си.

Още по темата

В противен случай властта в Мадрид заплаши с възможността Испания да задейства член 155 от конституцията, което ще позволи на централната власт да изземе част от правомощията на каталунската автономия.

Какво ще се случи с Каталуния? С този въпрос редакцията на Dnes.bg се обърна към своите читатели в традиционната ни анкета. В допитването участие взеха 1927 наши читатели.

Болшинството от тях изразиха мнение, че в крайна сметка Каталуния няма да се раздели с Испания. 29% от нашите читатели смятат, че властта в Мадрид няма да допусне отцепване на никаква цена, а това ще доведе до продължителни сблъсъци в областта. Други 28% пък са убедени, че Каталуния ще получи още по-големи отстъпки в своята автономия, но на картата на Европа няма да се появи нова държава.

Едва 13% от анкетираните са убедени, че в крайна сметка Каталуния ще получи независимост от Испания и ще стане нова държава. Също 13% пък смятат, че случващото се ще доведе до вълна от подобни референдуми в цяла Европа.

Едва 4% са тези, които се вълнуват от кризата в Каталуния само от спортна гледна точка – дали Барселона ще продължи да играе в испанската Примера дивисион. 13% от нашите читатели пък се вълнуват повече от случващото се у нас, а не толкова от ставащото в другите европейски страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase