Снимка: Reuters

Брюксел обмисля въвеждането на своеобразен "филтър на цензурата" в интернет, който може да засегне редица платформи за споделяне.

Член 13 от предложението за Директива за авторските права в Цифровия единен пазар предвижда задължение за доставчиците на интернет услуги да филтрират съдържанието, което потребителите споделят или съхраняват посредством техните услуги. За това сигнализираха от Българския хелзинкски комитет.

Организацията е една от 57-те НПО-та, които изпратиха отворено писмо до Европейската комисия, Европейския парламент и Европейския съвет с призив за премахването на член 13.

Още по темата

"Филтърът за цензура", който той би въвел, ще засегне платформи за споделяне на видеоклипове като YouTube, Dailymotion или Vbox7, блогове, включително WordPress, Blogger, Tumblr и др., информационни портали като Wikipedia, социалните мрежи Twitter и Facebook, платформи за споделяне на документи като Dropbox и Google Drive, както и всяка друга услуга, която позволява на потребителите си да качват съдържание, поясниха от БХК.

Правозащитниците се притесняват, че с подобно предложение ще се стигне до прекомерно филтриране и изтриване на съдържанието на потребителите, като едновременно с това ще се въведе и мониторинг на активността им онлайн.

Подобни условия биха довели до нарушаване на свободата на изразяване, свободата на информацията и неприкосновеността на личния живот, смятат от БХК. Според правозащитниците такава намеса е неоправдана особено като се има предвид, че вече съществуват правила, задължаващи доставчиците на услуги да премахват всяко съдържание, което нарушава авторски права, след като им бъде съобщено за това.

Член 13 ще доведе до правна несигурност, в резултат на която онлайн компаниите няма да имат друга опция, освен да извършват мониторинг и да филтрират комуникациите на гражданите на Европейския съюз, предупреждават от БХК. Според Комитета подобна разпоредба ще е в противоречие и на съдебната практика на Европейския съд, който на два пъти е отхвърлял подобни предложения.

Шефът на Българския хелзински комитет Красимир Кънев обясни, че чл. 13 преследва легитимна цел – защита на авторските права. "Тя обаче е формулирана по начин, който допуска наред с незаконното съдържание да се премахват и легитимни форми на изразяване, което е недопустимо", допълва той.

Директивата предстои да бъде разгледана от Европейския парламент и от Съвета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase