Снимка: архив "Булфото"

Не е нужно да има пожарникари в Боровец и Пампорово дори и през активния за курортите зимен сезон, смята МВР шефът Валентин Радев.

Според соцдепутатката Дора Янкова, която поиска той да й отговори на въпроса защо се закриват пожарните в двете селища, това е удар в гърба в зимния туризъм от правителството.

Тя отсече, че при тежки условия с дълбоки преспи, затрупани пътища, на пожарните ще им отнеме много време, за да стигнат до Боровец или Пампорово от близките градове, което може да бъде фатално.

Радев обаче е категоричен, че обслужването на двата курорта спокойно може да се поемат от други звена, без това да се отрази на тяхната безопасност.

Сигналите, на които се отзовават пожарникарите в Пампорово средногодишно са 56, като при 11 от тях става дума за пожари.

В Боровец при 36 инцидента, 9 са пожари.

В същото време службите гълтат половин милион лева от бюджета за издръжка.

От август тази година изискването е във всяка пожарна да има поне трима работещи на смени, но поради намаляване на числения състав се налага преструктуриране на службите, обясни Радев.

Той допълни, че средният коефициент в Европа за осигуряване на пожарникари на 1000 души е 0, 68, а у нас е 1,2, което е двойно повече.

В същото време обаче доброволците в България са много по-малко от тези в останалите страни от Стария континент.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase