Снимка: Reuters, архив

18% от българите на Острова са заети в една от най-добре платените области - финансовата индустрия и банковия сектор. За сравнение делът на британците в тази сфера е 14%. Това се казва в специален доклад на статистическия институт на Великобритания.

Според написаното в документа в началото на 2014 г. отвъд Ламанша са живели 230 хил. българи и румънци. Към края на 2016 г. броят им вече е 413 хил. 79% от тях са граждани на Румъния, пише Монитор.

Институтът цитира данни на ООН, според които към 2015 година 1,2 млн. родени в България и 3,4 млн. родени в Румъния хора живеят в държава, различна от родината си. Увеличаването на гражданите на двете страни във Великобритания се обяснява с отпадането на всички ограничения за работниците от двете държави, които станаха част от ЕС през 2007 г.

Анализите показват още, че във Великобритания пристигат основно българи и румънци в трудоспособна възраст - 81% са между 16 и 64 години. Броят на чуждите граждани от тези двете балкански държави расте с 80% между 2014 и 2016 година. 79% от тях обаче работят, като най-често те са заети в сектори като строителство, хотелиерство и рестораньорство - общо 23% от българите и румънците във Великобритания са заети именно в тези индустрии.

Подобни са данните и за гражданите на другите европейски държави - 73% са в трудоспособна възраст.

След вота за Brexit британската статистика започва да следи и броя на британците в Европейския съюз. Според данните към края на 2016 г. 6,2 хил. британци живеят в България и Румъния. 71% от тях са на възраст между 15 и 64 години. Към февруари 2017 г. 1 423 британци са поискали да получават пенсията си в България и Румъния. Броят на британските пенсионери в тези две държави е устойчив за последните 14 години и е много по-малък спрямо присъствието им в други страни от ЕС - Испания или Франция, например. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase