Снимка: Bulgaria ON AIR

Днес е насрочен протест на журналистите от 9 часа пред сградата на Министерския съвет под надслов "По-добре празен стол, отколкото празни въпроси". Демонстрацията е в отговор на разпространения ултиматум от пресслужбата на МС на вицепремиера Валери Симеонов.

Още по темата

"Ултиматумът на Симеонов не е изолиран случай. Откакто съществува Асоциацията на европейските журналисти сме забелязали много подобни проявления. Но това бе капката, която преля чашата. В един и същи ден законодателната власт, в лицето на Антон Тодоров, и изпълнителната, в лицето на Симеонов, атакуваха правото да се задават неудобни въпроси. Ние сме тук, за да защитим правото те да се задават!", отбеляза председателят на Асоциацията Ирина Недева.

Общ преглед

Според активист от протеста на журналистите проблемът няма да се реши с оставката на някого, тъй като тенденцията да се посяга над правата на журналистите продължава от години.

"За нас не е важно да гърмят определени бушони, а да се защитят истинските, структурните въпроси. Властимащите могат да казват, че даден въпрос не им харесва, но не могат да определят кой да бъде зададен и кой не", допълни Недева пред репортера на Bulgaria ON AIR Михаела Карабельова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase