Снимка: Bulgaria ON AIR

От началото на годината заради безотговорността на водачите 20 деца днес няма да прекрачат училищния праг. 15 от тях са били пътници в автомобила.Това съобщи Любка Маринова от Асоциацията на пострадалите при катастрофи пред "България сутрин". Именно затова Маринова смята, че е необходима промяна в закона.

Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата обсъжда идеята - шофьорът на автомобил, който е извършил нарушение, да бъде глобяван с 50 лв. и за всеки един от пътниците, които вози.

Още по темата

"Това е само предложение. Идеята е хората да бъдат предупредени, че може да са глобявани, ако предложението стигне до парламента, като по този начин поемат отговорност и за хората, които возят", поясни Маринова.

Другият гост на Bulgaria ON AIR - председателят на Асоциацията на автомобилистите Красимир Георгиев, твърди, че години наред сме свидетели на експерименти с българските водачи.

"В България за всичко е виновен водачът. Никаква вина нямат тези, които стопанисват пътищата и онези, които създават "убийствено" глупавата организация на движение", изброи Георгиев.

Той визира пример с други страни, в които има закон, който покачва глобата според служебния ранг на служителя, но според него това няма да се приеме в нашия парламент.

"Ако един водач го глобим със 100 лв., нека един полицай бъде с 200, неговият началник - с 400 лв., а депутатът с 1000 лв.", предложи Красимир Георгиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase