Снимка: Bulgaria ON AIR

"Не съм нарушавала правилата и не съм насочила дете задължително да се лекува в чужбина. Ще се защитавам пред съответните органи", заяви Тинка Троева, бивш директор на Фонда за лечение на деца.

Троева беше уволнена с мотив, че е насочила дете за лечение в чужбина без становище на лекари у нас и без да е вписано в регистъра на Агенцията за трансплантации.

Още по темата

Тя обясни, че е имало заявено желание от родителите детето да се лекува в чужбина.

"Един от експертите заяви, че трансплантацията може да се направи в България, но от специалисти с много по-малък опит", посочи пред "Нова тв" тя.

Относно думите на здравния министър, че в работата й са открити системни нарушения, Троева отговори, че тя е на този пост от 6 март и недоумява: "Как така за 6 месеца създадох система от нарушения?"

"Още на 7 март поисках да се направи одит на фонда, но до ден днешен не съм получила отговор на запитването си", заяви тя. Решенията на фонда не са еднолични, а се вземат от обществен съвет от 17 души и винаги с кворум, обясни Троева.

Детето, заради което е уволнена, вече има направена чернодробна трансплантация в Хамбург и е добре. В последната седмица преди уволнението й – от 1 до 8 септември, датата за операцията е била отменяна 3 пъти заради конфликта.

Никога не е имало явно изразено недоволство от работата й от ръководството на МЗ. Тинка Троева обаче усещала, че има липса на доверие. По тази причина тя сама е подала оставка и си е намерила вече адвокат, за да се защитава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase