Снимка: архив Булфото

Д-р Тинка Троева, която бе уволнена като директор на Фонда за лечение на деца, обяви, че ще търси правата си по съдебен път.

Тя бе отстранена със заповед на здравния министър Николай Петров с мотива, че не спазва правилата за работа на организацията, както и заради административни нарушения. Един от поводите за отстраняването й се оказа и решението Фондът да изпрати дете за чернодробна трансплантация в Германия, въпреки че имало възможност това да стане и в България.

Според Троева именно този случай е причина тя да бъде уволнена. Тя обаче е категорична, че изпращането на бебето в Германия е според правилата на Фонда. Троева отхвърли и обвиненията за лични връзки с германската клиника.

Още по темата
"Не очаквах министерството и лично министърът на здравеопазването да стигне до тук, така че съм си потърсила адвокат и ще правя изявление само с негово съгласие“, каза уволненият директор пред БНТ. "Разбира се, че ще се защитавам. досега съм живяла почтен живот. Това, което каза министърът, мога да го оборя“, допълни тя.

Здравният министър обаче е категоричен, че има грубо нарушение на правилата.

"Става дума за много болно детенце, което се нуждае от трансплантация, а донор е майката", обясни той и допълни: "Детенцето не е било регистрирано в наш трансплантационен център и бях поставен пред дилема. Ако бях подписал (документа за изпращането на пациента) ставах клиент на прокуратурата, ако не – заплашвах живота на детенцето".

Николай Петров обясни, че състоянието на детенцето се влошава прогресивно и ако бъде върнато, това ще застраши живота му.

"Аз искам да спасим живота на това дете", каза още министърът.

В Обществения съв на Фонда има недоволство срещу уволнението на доктор Троева. "Това е твърде тежка мярка и поражда неспокойство сред родителите, които очакват лечение за техните деца“, каза Пенка Георгиева. Тя призна, че е имало административни нарушения, но здравният министър е трубвало да разговаря с д-р Троева .

И Пенка Георгиева смята, че директорът на Фонда е отстранена заради изпращането на дете за трансплантация в чужбина.

"Според две становища, необходимите лечебни процедури е нямало как да бъдат извършени в България“, каза Георгиева. Тя обясни и че доктор Троева не е взела еднолично това решение. "Лекарите във Фонда бяха категорични, че това дете трябва да замине за лечение в чужбина“, обясни Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase