Снимка: Олег Попов, архив Dnes.bg

Нов протест организират полицаите утре – в днея на професионалния празник на пожарникарите. Униформените служители ще се съберат пред парламента, за да поискат отново повишение на заплатите си. Те настояват парите им да се увеличат с 15% със задна дата. От ръководството на МВР обаче са категорични, че това няма как да стане и  обещават скок на възнагражденията от 1 януари догодина.

Утрешното недоволство е част от серията протести, които полицейските синдикати организират от 5 юли насам. Тогава служителите извоюваха нови униформи и пари със задна дата за тези, които са си ги купували сами години наред.

Още по темата

Искането им за увеличение на заплатите обаче и тогава, и сега, не се приема. Затова утрешният протест остава.

Това стана ясно във вторник след неуспешните преговори между ръководството на МВР и синдикатите, които се срещаха няколко пъти тази година.

Въпреки, че бе постигнат консенсус по някои спешни промени в закона за МВР, по основното искане за 15% увеличение на заплатите със задна дата съгласие отново не бе постигнато.

"След като нямаме разбирателство с политическото ръководство, ние ще продължим с нашите протести, така както сме го заявили - 14 септември, 8 ноември, 28 декември - празникът на граничната полиция, и след това най-вероятно ще се излиза от 5 януари, когато България поеме председателството на Европа“, каза зам.-шефа на индикална федерация на служителите в Mинистерство на вътрешните работи (СФСМВР) Илия Хрисимов в ефира на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Той беше категоричен, че полицаите ще излизат всеки ден. Така те се надяват най-сетне да привлекат вниманието на обществото и на Европа, че не може в 21 век да има такива заплати в сектор "Сигурност".

На 8 ноември ще се състои кръгла маса, на която синдикатите ще изложат проблемите, свързани със сегашния закон за МВР и с която за пореден път ще потърсят обществена подкрепа.

Сред основните им настоявания е и увеличаване на заплащането на нощния труд, за който в момента получават по 25 стотинки на час.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase