Снимка: Reuters, архив

Жените получават 85 лв. по-ниски заплати от мъжете у нас. Това се твърди в доклад на социалното министерство за равнопоставеността на половете в България.

Според проучването жените получават средно 630 лв., а мъжете 715 лв. на месец. Само 11,3% от работещите жени в страната получават заплата между 1000 и 2100 лв., докато при мъжете делът на високоплатените е 23 на сто. 43,8% от жените пък са на ниски заплати до 500 лв.

Най-голяма е разликата в заплатите на мъже и жени в хотелиерството и ресторантьорството, отбелязва 24 часа.По данни на Министерството на туризма средната работна заплата на жените тук е с около 19% по-ниска спрямо тази на мъжете.

Жените получават и със 115 лв. по-ниски пенсии от мъжете, показва още докладът на социалното министерство. Сред тях са и повечето безработни.

Докладът за равнопоставеност на половете показва, че 60% от завършилите висше образование в ЕС са жени, но мъжете шефове във фирмите са повече. В България, Македония, Хърватия и Словения жените представляват между 10 и 20% от членовете на управителни органи на борсовите предприятия, а тенденцията не е променяна от 10 г.

По данни на Министерство на икономиката жените, които са собственици на фирми у нас, са 40 000, а 18% от тях са собственици на големи предприятия.

70% от потребителските разходи в световен мащаб се контролират от жените, показва проучване на “Блумбърг”.

Според доклада от мерките за равнопоставеност между половете се възползват и мъже. По данни на Националния статистически институт през 2016 г. са изплатени 7189 обезщетения на мъже на територията на страната за отглеждане на малко дете. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase