Снимка: Facebook

Президентът Румен Радев е отказал да смени името на най-високия връх у нас Мусала на Свети Иван Рилски.

Това става ясно от съобщение на Областната администрация на Софийска област.

Още по темата

Предложението за преименуването е на областния управител Илиан Тодоров, който е от квотата на "Атака". Лидерът на партията Волен Сидеров поиска това още с встъпването в длъжност на новия президент.

Идеята обаче не е от скоро - за промяната от партията получиха отказ и от предшественика на Радев Росен Плевнелиев.

Според "Атака" името на върха е турско-арабско и затова трябва да бъде сменено с това на най-почитания български светец и покровител на народа ни - Свети Иван Рилски.

Писмото с отказа е подписано от Цвета Тимева, секретар по регионално развитие и председател на Комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места към президента.

Членовете на Комисията са единодушни, че няма да подкрепят предложението на областния управител, като в мотивите си изтъкват нуждата от широк кръг консултации, включително с експерти и специалисти, както и от сериозен обществен дебат.

Друг мотив за отказа е неизяснената етимология на името Мусала и липсата на еднозначни и категорични мнения.

Не на последно място от комисията аргументират отказа с това, че промяната на името ще наложи промяна на наименованието навсякъде, където то фигурира – в документи, карти, справочници и др., каквато изрична необходимост към момента според тях не е налице.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase