Снимка: архив, Булфото

Курортите в България ще бъдат разделени на такива за забавления и места за семейна почивка. До октомври трябва да са готови промени в Закона за туризма, които да определят статута на националните курорти. Това обясни ресорният министър Николина Ангелкова, пише "Сега".

Заявката идва в разгара на акциите на вицепремиера Валери Симеонов по морето, който обикаля, подкрепен от цялата държавна машина, и следи за тишината след 23 ч.

"Проверките трябва да се извършват така, че да не пречат на туризма или да вредят на имиджа на страната", смята Ангелкова.

Още по темата

Според нея определянето на статута ще регулира всяка дейност в един курорт - както инфраструктурата, така и архитектурната визия и градоустройствените параметри.

Ще има нов регламент и за шума - могат да бъдат обособени зони за отдих, за забавления и за търговия. Трудно е да се сложат под общ знаменател всички курорти, а и не е рентабилно, коментира още Ангелкова. По думите й с промените ще се очертаят ясно разликите между община и курортен комплекс.

Ангелкова била готова да се срещне със Съюза на собствениците в Слънчев бряг, които недоволстват заради инспекциите на Симеонов.

Министърът на туризма коментира и друга гореща тема от последните дни - къмпингуването. На протест къмпингарите от "Корал" поискаха и нейната оставка през почивните дни. Поводът са проверките й там. В момента представители на всички заинтересовани страни работели по създаването на правила за къмпингуването. Очаква се работната група да излезе с предложенията си през септември.

Ангелкова лансира и идеята за 12 винено-кулинарни маршрута. "За мен е важно те да обхванат както традиционните дестинации, така и в тях да се включат и малки общини като Средец, Камено, Карнобат", допълни министърът. Подробности около идеята се очакват през есента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase