Снимка: БАН

Алпинистът Боян Петров потегля на поредната си експедиция в Непал. Това става само три седмици, след като се завърна от успешното изкачване на връх Гашербрум II (8035 м) в Пакистан. Това съобщиха от БАН, където Боян Петров работи като зоолог.

Още по темата

Новата му цел е седмият по височина връх на планетата – Даулагири, висок 8167 м. Последното изкачване на върха от българи е точно преди 20 години.

Преди заминаването си Боян се срещна с председателя на БАН акад. Юлиaн Ревалски и му обясни, че планира да донесе зоологични материали от изкачването на Даулагири.

Алпинистът разказал, че в раницата му винаги има достатъчно епруветки и кутийки, в които успява да събере и най-странните животни, които пълзят по склоновете на осемхилядниците.

Благодарение на експедициите на Боян Петров днес в Националния природонаучен музей се съхранява най-богатата колекция от високопланински безгръбначни животни в света.

Събирането й започва доц. д-р Петър Берон, който, от 1967 до 2015 г., е изследвал подстъпите до много върхове в планините на Европа, Азия, Африка, Нова Гвинея, Северна и Южна Америка. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase