Снимка: "24 часа"

Мария Иванова, 38-годишната жена, която подхвърли бебето си от немотия, напуснала работа 5 дни преди да излезе по майчинство. Работодателят й я посъветвал така, твърдейки, че по този начин тя ще получава помощи от държавата.

Преди това жената е работила 13 години като сервитьорка. Историята си разказа самата Мария пред "24 часа".

Още по темата

Майката от Елин Пелин стана известна на цяла България, след като остави сина си в детско столче пред блок №20 в "Младост" 1. Няколко часа по-късно се обади в полицията, за да го търси и разказа, че недоимъкът я е принудил на крайната мярка. Тя нямала пари, а освен това трябвало и да се оперира.

По-рано днес служители на "Социално подмогане" и Бюрото по труда консултираха Мария как да се възползва от държавни помощи и програми.

Малко по-късно стана ясно, че служителка в социалното в Елин Пелин е предложила на притеснената майка да плати операцията й.

Жената щяла да поеме разходите като гражданка, а не като в качеството си на служител на социално подпомагане, разказа Мария.

Тя обясни, че все още не е виждала Александър. Това вероятно щяло да стане, след като го настанят в приемно семейство в София.

"Можеше да го вземе майка ми, но аз живея при нея и законът не го позволява", обясни Иванова.

Тя добави, че съжалява за решението си да остави бебето заради немотия и не очаквала да получи предложение за работа.

13 години тя е била сервитьорка, напуснала последната си работа 5 дни преди да излезе в майчинство.

"Работодателят ме излъга, че така ще получавам помощи от държавата", разказа още жената.

По-рано днес стана ясно, че 4-месечният Александър няма да бъде върнат веднага на Мария. Решението дали майката ще си го прибере обратно ще бъде взето след като детето бъде изписано от болницата, съобщиха от социалното министерство. Срокът за връщане в семейна среда е 18 месеца. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase