Снимка: Булфото

Цели 30% от кандидатите за курсанти в Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново отпадат по медицински причини, съобщи началникът на висшето училище бриг. ген. Пламен Богданов.

По думите му това е тенденция, която се запазва през последните години, и която е показател за физическото и здравословно състояние на младите хора.

"Тази тенденция е проблем за професията", допълни бриг. ген. Богданов и посочи, че още 15 на сто от кандидатите отпадат по психологически показатели. Поради това Военният университет ще направи допълнителен прием през септември.

Общо 175 младежи са приети при първото класиране във вуза при заявени 272 места. Повече от 480 са били кандидатите за курсанти, което е рекорд за последните години, но въпреки повишения интерес към професията и специалностите на Военния университет, вузът не е успял да си попълни местата.

С най-висок бал влизат кандидатите за "Национална и регионална сигурност", "Автомобилна техника и транспортна логистика" и "Компютърни системи и технологии".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase