Общ преглед

Протести с искане за по-строги мерки срещу войната по пътищата се проведоха тази вечер в 6 града на България. Организатори са близки на жертви на катастрофи.

В столицата от площад "Александър Невски" потегли автопоход към Жерково до магистрала "Хемус". Близките на загиналите искат да се създаде общ национален орган, който да се бори с войната по пътищата.

Те настояват за среща с премиера, а на 4 юли са внесли и документ в Министерския съвет. Протести освен в София имаше също във Варна, Бургас, Пловдив, Русе и Мездра.

В Русе местни жители, сред които родители и близки на загинали на пътя, се събраха в центъра на крайдунавския град и така се включиха в националния протест "Да спрем убийствата на пътя!".

На стъпалата пред сградата на общинската и областната администрации те поставиха транспаранти с надписи "Намали скоростта! Не разбивай мечтите си на асфалта!", "Спазвай правилата! Не ставай убиец!", "Аз спазвам правилата и пазя твоето дете! А ти пазиш ли моето?". Протестиращите запалиха свещички и пуснаха в небето черни балони, символизиращи душите на загиналите при катастрофи.

Координаторът на фондация "Безопасни улици от Валя" в Русе Пламен Митев, който е баща на загинало преди осем години на бул. "България" в Русе момиче, обясни, че за последните седем години почти нищо не се е подобрило по отношение на безопасността на движение по пътищата на България.

"Призоваваме институциите да си свършат работата, а тези, които не спазват законите - да си понесат последствията, да има и ефективни присъди", обясни Митев. Той даде пример с румънски шофьори, които спазват законите в своята страна, а като влязат в България нарушават правилата за движение.

В Пловдив пък сърца от запалени свещи подредиха на улицата в града близки и приятели на загиналия 36-годишен пътен полицай Делян Палазов. Той бе блъснат от джип, управляван от 40-годишна жена на булевард "Санкт Петербург" в града, докато е осигурявал нормалното придвижване на автомобилите.

Днес за половин час бе спряно движението по пловдивския булевард, на лобното място на полицая. Там бяха двете деца на загиналия полицай, заедно със съпругата му, както и колегите му и близки приятели.

В Мездра протестът е мирен и движението няма да се блокира, въпреки първоначалните намерения да бъде спряно движението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар