И доброволци участваха в гасенето на пожара край с. Стара Кресна в Пирин. Снимка: БТА

Близо 160 доброволни формирования са изградени у нас от 2012 година досега. Това каза директорът на националната пожарна Николай Николов на форум, свързан с доброволчеството у нас.

Една част от предпазните средства не отговарят изцяло на изискванията, призна той.

По думите му за изминалите години са се откроили няколко проблема. Най-големият е липсата на целенасочена информационна кампания, която да популяризира доброволческата работа, каза Николов, цитиран от БТА.

Само половината доброволци са минали обучение, отчете още той и допълни, че трябва да се насочат усилия в тази посока.

Годишно се предвиждат 50 лева за обучение, а и разпределението на часовете не е добре направено.
Парите, които доброволците получават сега, са обвързани с минималната заплата. Затова е добре да се обвърже със средната заплата и да се плаща веднъж годишно. Няма и механизъм, който да стимулира работодатели, чиито служители са доброволци, обясни Николов.

МВР не може да се справи в бедствията, а и в престъпността, без активни граждани. Надявам се 44-тото НС да приеме закон, който да регулира отношенията на доброволците и държавата, каза вътрешният министър Валентин Радев.

В момента в България има 201 доброволни формирования и над 2500 обучени доброволци, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Остава обаче проблемът с освобождаването на доброволците от работа и това трябва да се реши от експертна група, която да направи преглед на законодателството. Освен това доброволците не трябва да бъдат товарени с административна работа, каза Цветанов.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова посочи, че работата на доброволците е важна за сигурността. Общината постигна сериозни резултати след създаването на звеното за действия при кризисни ситуации. В момента има и доброволно формирование над 60 души, на които разчитаме, каза Фандъкова. Тя допълни, че обучението и оборудването на екипите са изключително важни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase