Снимка: кадър, Bulgaria ON AIR

На вчерашното си заседание кабинетът отхвърли предложението БСП да получи паметника на Бузлуджа за 10 години безвъзмездно. Това стана основно по настояване на Обединените патриоти и вицепремиерът Валери Симеонов.

Пред Bulgaria ON AIR директно от кулоарите на парламента Красимир Богданов от Обединените патриоти заяви, че Симеонов ще настоява да се извърши ремонт на монумента на Бузлуджа и той да остане държавна собственост.

Още по темата
"Най-логичното е да се осигурят средства за подобаващ ремонт и превръщането му в туристически обект и информационен център. Съвсем нормално е нашето решение да стане част от следващия бюджет", твърди Богданов.

Казусът "Бузлуджа" предизвика дебат и в сутрешния блок на телевизията "България сутрин". Журналистите Пламен Даракчиев и Велислава Дърева отстояваха разнопосочните си мнения каква да бъде съдбата на монумента.

"На заседанието на правителството на 10 юли областният управител на Стара Загора казва: "Нямаме нищо против паметникът да бъде даден за безвъзмездно ползване 10 години".

На 11 юли той изпраща писмо, в което твърди точно обратното. Значи нещо се случва, какво - не знам!" - разказа Дърева, която категорично подкрепя позицията, че паметникът трябва да бъде съхранен, но не като знак само на една партия.

"Това е история. Аз виждам ужас, страх в България от историята, а дори не я познаваме. Паметникът на Бузлуджа трябва да бъде панорама на нашето минало или на българските възрожденци", убедена е журналистката.

Пламен Даракчиев вижда казуса по съвсем различен начин. По думите му в случая става дума за монумент, който е вън от всякакво събитие, строен с чисто идеологически цели от комунистическата, тогава, партия.

"Това е прослава на една политическа формация, която има печална роля в българската история. Защо трябва да носим отговорност за нея и защо изобщо ни е необходим този монумент?" - попита твърдо журналистът.

Според него паметникът на Бузлуджа трябва да бъде даден на търг и продаден на нов собственик.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase