Снимка: Flickr

Как едно дело за клевета може да доведе семейство до пълно разоряване? Лесно - когато мистериозно сумата, за която са осъдени, се увеличава почти двойно.  Сега хората са изправени пред риска да загубят единственото си жилище.

Всичко започва заради едно малко парче земя във врачанското село Синьо Бърдо, загубено при странни обстоятелства от близките на Диляна Маркосян. Тя започва съдебни битки за разкриването им.

Към делото за имота се прибавя и дело за клевета, заведено срещу нея от тогавашния кмет на селото: "Аз го нарекох "диктатор", за което и сега мога да се обоснова.", обяснява с днешна дата жената.

Кметът вече не е между живите, но с оневиняването му се заемат неговите близки. Спорът приключва преди година и не е в нейна полза – 3500 лв. обезщетение, 1200 лв. глоба и адвокатски хонорар за 1500 лв., пише bTV.

Две седмици след решението на съда, Диляна Маркосян получава запорно съобщение от държавен съдебен изпълнител в Районния съд в Мездра за близо 11 300 лева.

Как дължимите 6200 лв. са се увеличили двойно не става ясно. Служителят е напуснал, а до назначаването на нов подробности по делото не могат да бъдат изнасяни, обясниха от палатата.

Така, за да бъде обезпечено вземането, семейство Маркосян е на път да загуби единственото си жилище.

Ситуацията се усложнява и от факта, че малко преди финала на делото за клевета Диляна и съпругът й прехвърлят този и друг малък апартамент на децата си, заради което срещу тях е предявен отменителен иск. С него имотните сделки са обявени за незаконосъобразни и в резултат и четиримата от семейството са осъдени на първа инстанция.

"В кой български закон пише, че нямам право да си прехвърля моето имущество на децата? И сега съм престъпник – осъден", възмущава се Хачик Маркосян.

Съпругата му признава, че не би започнала битката отново: "Не заради страха, че ще бъда осъдена пак, а защото нямам сили, нямам и виждам колко всичко е брутално".

Сега решението по отменителния иск се обжалва, делото е в началото на следващия месец. За седем години съдебни битки, семейство Маркосян е похарчило над 13 хиляди лева. Но поне земята, заради която започва тази история, е възстановена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase