Снимка: БТА

Лекари от столични болници участваха в мълчалив протест под наслов "Не на насилието", след като мъж нанесе побой на лекарка в "Шейново".

Още по темата

Подкрепени от медицински сестри и друг персонал от лечебните заведения, протестиращите излязоха пред сградите на "Пирогов", "Александровска", "Св. Иван Рилски", "Шейново", Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. д-р Ив. Митев", общинските болници и др.

Работещите в Центъра за спешна медицинска помощ - София също подкрепят протеста на колегите си.

"Медиците са подложени на ежедневно напрежение, създавано от поведението на раздразнителни или бързащи пациенти. Това напрежение се отразява негативно на нормалната работа на лекарите, чиято работа изисква спокойна среда, съсредоточаване и персонално отношение към пациента", коментира д-р Катя Гогова – шеф екип в 1-а АГ болница "Света София" пред Радио София.

Тя посочи, че често лекарите търсят съдействие от полицията при отправени заплахи, като служителите на реда реагират адекватно и идват бързо, в резултат на което досега в болница "Света София" не се е стигало до инциденти като този с лекарката в "Шейново".

Според лекарката преди всичко трябва да се промени мисленето, психиката на пациентите, което би било по-разумно решение, отколкото да се мисли само за по-строги санкции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase