Снимка: архив Булфото

Проблемите в МВР са поради перманентното лошо управление на цялото министерство. Не само финансово. Хората са обезверени, за да си вършат качествено работата. Всичко това се случва, поради безкрайно окаяното управление на държавата и икономическия ни застой.

Това казаха бившият главен секретар на МВР професор Николай Радулов и журналистът Росен Петров в студиото на "България сутрин".

"Казусът с МВР е - има ли от къде да се вземат парите за увеличаване на заплатите на служителите. Ние като общество трябва да решим дали искаме стриктни полицаи като от някои американски филм, или познатия ни корумпиран и леко закръглен чичко", отбеляза Петров пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Според Радулов дори и да се постигне някакъв компромис след протеста на служителите на МВР, положението в министерството трудно ще се подобри.

"Нека не забравяме, че напрежението в МВР не спада. Тези хора искат да са спокойни на улицата, да могат да издържат семействата си. Лошите работни условия водят до загуба на качествени кандидати. Често желаещите да са полицаи са безработни, които искат да получават някаква заплата" заключи той.

Днес служителите на МВР излизат на национален протест. Техните искания са свързани с увеличение на заплатите, пари за униформи и нов закон за МВР.

Преди дни премиерът Бойко Борисов увери, че ще се осигурят 10 млн. лева за униформи на полицаите и ще им бъдат изплатени средствата за закупуваните до момента облекла.

Синдикалната федерация на служителите в МВР и министър Валентин Радев обаче не постигнаха съгласие за увеличението на полицейските заплати. Министър Радев многократно подчерта, че това не може да се случи до края на тази година.

Синдикатите от своя страна изразиха неудовлетворението, че към момента все още не са започнали реални преговори по отношение на възможностите за по-високи заплати в системата.

По данни на Синдикалната федерация се очаква между 8 и 10 хиляди служители на МВР да се съберат на площад "Александър Невски“, пред Народното събрание, в 11.00 часа.

Междувременно от 11.30 часа по случай професионалния празник на МВР пред Паметника на Незнайния войн ще се състои тържествена церемония по извършване на водосвет на знамената и поднасяне на венци за почитане подвига на служителите, отдали живота си при изпълнение на служебния дълг.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase