Снимка: архив, БулФото

Премиерът Бойко Борисов поздрави всички служители на МВР с техния професионален празник 5 юли и 138 години от създаването на институцията.

Още по темата
"Радвам се, че съм бил част от тази система, където работата е изключително отговорна. Винаги сме правили всичко възможно полицаите да имат необходимата подкрепа и условия, за да изпълняват успешно задълженията си, така ще продължим и занапред. Честит празник!", пише Борисов в профила си в социалната мрежа Facebook.

На професионалния си празник полицаите излизат на протест. Той обаче ще започне със закъснение заради забавени протестиращи на АМ "Тракия", където имаше няколко верижни катастрофи тази сутрин.

Стотици служители на МВР от цялата страна вече са се събрали на площад "Народно събрание". На място са и представители на полицейските синдикати и на КТ "Подкрепа", предаде "Фокус".

Протестът на полицаи, пожарникари, служители на "Гранична полиция", "Жандармерия", подкрепени и от синдикат "Охрана", както и от Синдикалната организация на международните превозвачи, е с три основни искания. Сред тях са по-високи заплати, обвързването им със социалноизмерими фактори, промени в Закона за МВР. В опит да се постигне договореност имаше няколко срещи на синдикалисти с министър Валентин Радев. Двете страни обаче останаха на различни мнения за увеличението на заплатите.

Според вътрешния министър в момента няма как да има увеличение и това може да стане най-рано от Нова година, с новия бюджет. Вчера Радев ги предупреди да внимават с протестите и им напомни, че могат да протестират, но не и да стачкуват.

По думите му - работи се по всички искания на синдикатите, но имало политическо заиграване на синдикални лидери с опозицията.

Днес в кулоарите на парламента вътрешният министър каза, че в Министерството на вътрешните работи няма напрежение. 

"Трябва да сравним заплатите на полицаите - тези, които са на терен, на пожарната, на тези, които са с полицейски функции – там, всъщност има проблем със заплащането", коментира той.

В поздравителния си адрес към служителите министърът уверява, че правителството разбира проблемите, цени труда на служителите в МВР и продължава усилията и в бъдеще той да бъде достойно оценяван.

Организаторите пък подчертават, че протестът не е политически, а си защитават правата. От синдикалната организация на МВР обявиха, че протести ще има на всеки празник в министерството, а ако проблемът с парите не бъде решен, след Нова година протестите ще станат ежедневни. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase