Снимка: архив, Булфото

Тенденцията в дискриминацията на етнически принцип у нас се обръща, като вече все по-често българи се жалват, че са поставени в неравностойно положение спрямо ромите.

Това става ясно от годишния отчет за работата на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) през миналата година, в който са описани куп случаи на оплаквания за неравно третиране.

Още по темата

Така например цяла група жалбоподатели скочили срещу предложение на местния общински съвет за изграждане на жилищна сграда с пари от ЕС по проект "Подкрепа за осигуряване на съвременни социални жилища за настаняване на уязвими, малцинствени групи и социално слаби и други групи в неравностойно положение".

Според тях намерението сградата да се предостави именно на малцинствени групи представлява грубо нарушение на правата на гражданите на страната и определят като недопустимо да се предоставят стопански ценности – жилища и обзавеждане, само на роми.

Недоволните българи обявили, че по този начин се нарушават законните права и интереси на всички граждани, които не са причислени към съответната етническа група.

"Дискриминирано е мнозинството, което всъщност се състои от множество други малцинства - например хора с ниско или високо кръвно налягане, многодетни български семейства, вегетарианци", развили жалбоподателите оплакването си в детайли.

След проверка по случая обаче от КЗД не установили дискриминация. Първо, в крайна сметка решение за изграждане на самите жилища така и не било взето. На второ място според експертите в комисията жалбоподателите вадели изрази от контекста, тъй като проектът предвиждал предоставянето на покрив на широки група уязвими хора, като бездомници, непълнолетни родители, деца с влошено здраве и и увреждания, включително и на ромите, а не изключително и само на тях.

Глоба от 1000 лв. отнесъл обаче чужденец от арабски произход, който като собственик на фирма у нас не спирал да хули и тормози служителите си българи. От наглото поведение на шефа си се оплакал именно един от системно обижданите нашенци, който бил наричан дори "идиот" и fucker.

Той разказал, че всеки път, когато излизали на обяд или на фирмена сбирка, работодателят му говорел на всеослушание как всички българи са мързеливи и от тях нищо не ставало.

Постоянно наричал служителите си "госпожички" и ги нападал, че не знаят как се работи в Северна Америка, където се случвали истинските неща и били истинските хора.

По думите на чужденеца "никоя националност не миришела така, както българите". Освен това твърдял, че всички българи постоянно боледуват, защото не знаят как да се лекуват, а само нагъвали витамин С.

След проверка по случая от КЗД установили, че в случая безспорно става въпрос за тормоз на основата на принципите "гражданство" и "националност".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase