Снимка: архив, БулФото

Както поставянето на палатки, така и на хавлии, и изобщо човешка намеса върху дюните ги нарушава. Това коментира министърът на туризма Николина Ангелкова пред журналисти преди участието си в международен семинар.

Според нея концесионерът на Несебър Юг е един от малкото, които спазват стриктно ангажиментите си по отношение на дюните - да има указателни табели къде се намират и че никой не трябва да ляга върху тях. Не трябва да се прилага двоен стандарт, допълни тя.

Ангелкова съобщи, че заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков са изпратили преди две седмици искане до Агенцията по геодезия, картография и кадастър за актуализация на специализираната карта за дюните, предаде БТА.

Такова заснемане беше правено през 2011-2012 година, а все още една част от специализираната карта не е влязла в сила предвид обжалванията, допълни Ангелкова. По думите й поради природните процеси вече има промени.

Голямото наводнение от 2013 - 2014 година, особено по Южното Черноморие, е довело до нарушаване на голяма част от дюните, а от друга страна специалистите казват, че има дюни, които се новоформират в зависимост от нови природни процеси. Картата ще е готова вероятно за следващия летен сезон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase