Архив: Булфото

Около 30 хиляди са наркозависимите в България. "Тази цифра е извадена от хората, които са потърсили лечение за зависимостта си", обясни в интервю за "Фокус“ директорът на дирекция "Намаляване на търсенето на наркотици" от Националния център по наркомании Виолета Богданова.

Според нея в никакъв случай не може да се каже, че сме в първите места по отношение на проблемно употребяващи в Европа, нито че сме на последните.

"Броят на тези проблемно употребяващи се запазва доста години. Ако става въпрос за увеличение, такова има при хората, които експериментират със стимуланти“, съобщи тя.

По думите ѝ в България има 27 превантивно-информационни центрове, които се занимават с това да промотират здравето и да провеждат превенция на употребата на наркотици, като само за миналата година е имало 138 кампании срещу дрогата.

"Може да се иска повече за начина, по който се правят тези превантивни политики – да са по-модерни, да са интернет базирани, да са ориентирани към младите хора. Очевидно е, че каквото и да публикувате във вестник, младите хора не четат вестници, все по-малко гледат и телевизия", коментира Богданова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase