Снимка: Булфото, архив

Администрациите, които бойкотират облекчаването на гражданите и бизнеса, като продължават да им изискват документи на хартия, ще си губят субсидията от бюджета. Така чиновниците ще остават без заплати, докато не започнат да предоставят услугите електронно.

Тази мярка обмислят в Министерския съвет, за да се задвижи поисканата от премиера Бойко Борисов реформа.

Заседанието на кабинета в сряда, 21 юни, когато бе взето решението за отпадането на 12 услуги на хартия.

Още по темата

Въпреки че все още не може да се осъществи пълно електронно обслужване, държавата има инструмента за обмен на регистри REGICS, в който чиновниците могат да си обменят полуавтоматично данни и удостоверения. В момента към този инструмент са вързани Търговският и Имотният регистър, БУЛСТАТ, регистрите за задължения на митниците и НАП, регистърът на пенсионерите и регистърът на гражданските бракове.

До 1 август трябва да се направи пълен преглед на услугите, защо от гражданите се изискват наръч документи и пр. Тогава ще започне промяна на закони, ако се налага, или директна отмяна на изискванията, ако са без основание.

Още от 1 септември пък отпада изискването гражданите да носят между гишетата 12 документа, които ще се обменят в REGICS, пише 24 часа.

Още следващата сряда на заседанието на правителството всеки министър ще отиде със списък с услугите, за които няма да се искат хартиени справки от гражданите. Това разпореди премиерът Бойко Борисов на заседанието на кабинета на 21 юни.

До септември пък трябва да са готови и промените в 40 закона, с които отпада изискването да се вади и носи свидетелство за съдимост при вадене на разрешително за оръжие например.

Правителството планира да са написани до 2 седмици, но влизането им в сила зависи от това дали депутатите ще имат ваканция, или не.

Ще се търси механизъм и частни фирми да не изискват свидетелство за съдимост от кандидатите за работа, а да се свържат с регистрите.

Борбата с излишния бюрократичен товар се води на няколко фронта. На първо място търсим звената, където обслужването е забавено, затормозено -отнема време, пари, нерви. Там ще оптимизираме процесите - да са кратки, достъпни и по-евтини.

Основната битка е гражданите да не се разхождат да вадят примерно удостоверения от три институции и да ги носят в четвърта. Това е фундаментът на административната реформа, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

За да завършим реформата, трябва да изчерпим възможността някой да носи хартия в администрацията.

Едно от големите облекчения за бизнеса, което ще е към края на 2017 г., е да се премахне изискването за фирмите да предоставят годишните си финансови отчети в трите институции - НСИ, НАП и Търговския регистър. Ще бъде създадена единна входна точка.

Министри, които саботират административната реформа и не облекчат режимите в техните ведомства за гражданите и бизнеса, ще бъдат махнати. Това са плановете на премиера. В сряда Борисов даде срок до понеделник на членовете на кабинета да прегледат излишните административни режими.

"Който забележа, че не си е представил как стои на опашка, ще има проблеми", заяви Борисов по адрес на министрите в интервю по Нова телевизия. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase