Снимка: Булфото, архив

Полицаите сериозно се обидиха на МВР шефът Валентин Радев, който пък коментира, че не е доволен от разговорите им с ресорния зам.-министър в Съвета за социално партньорство, така че излизат на протест.

На свое заседание на 24-25 юни УС на СФСМВР ще обсъди и вземе решения за местата, формите и началната дата на активни протестни действия – в столицата и страната – срещу ниските трудови възнаграждения в системата на МВР.

Още по темата

Федерацията започва и разговори с други синдикални организации, както в системата на МВР, така и извън нея, за участие и подкрепа на тези протестни действия, съобщиха от най-големият полицейски профсъюз.

Синдикалистите смятат, че позицията на Радев за решенията от съвета, след който стана ясно, че ще има скок на заплатите, но не и от кога и с колко, е не само изненадваща, но и неприемлива.

Министърът отсече, че реално не е чул аргументи за увеличаване на възнагражденията на служителите на реда, но пък вчера се поправи и уточни, че ще се търси варианти за увеличение на парите на тези полицаи, които работят на улицата.

"Очевидно министър Радев приема Съвета за социално партньорство като експертна работна група, с чиито решения и позиции той не се чувства обвързан по никакъв начин. Нещо повече, министърът с лека ръка задраска постигнатия в Съвета консенсус по три изключително важни за служителите въпроса – увеличението на заплатите и обвързването им със социално измерим показател, решаването на проблема с компенсиране на служителите, неполучавали с години униформено облекло и необходимостта от нов закон за МВР", оплакват се от СФСМВР.

Освен това от организацията твърдят, че аргументите им по тези въпроси са внесени писмено в Съвета за социално партньорство.

От синдиката настояват за личното участие на Радев в заседанията на Съвета и предупреждават, че всеки опит  преговорите да се възложат на някой с по-нисък ранг, ще приемат единствено като опит за отлагане и протакане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase