Снимка: архив, БулФото

Как по време на почивката да си спестите нерви и притеснения, свързани с дома?

Стотинка във фризера ще ви подскаже например спирал ли е токът, докато сте отдъхвали на море или планина. 

Когато заминавате на почивка за няколко дни, а във фризера има месо или зеленчуци, замразете там и чаша вода и върху леда поставете монета, съветва "24 часа".

Когато се върнете, проверете има ли промяна в положението на стотинката. Ако е паднала на дъното на чашата, значи токът е спирал, докато ви е нямало и има голяма вероятност храната във фризера да е развалена.

Щом фризерът заработи при пускането на тока, храната ще се замрази пак и вие няма да знаете, че месото и зеленчуците веднъж са се разпуснали и после отново са се замразили. Затова хитринката с монетата е много полезна.

Злато и пари във фолио

Повечето апаши вече не тършуват из цялата къща. Те имат подръка мини металотърсач или джаджа, която засича къде има пари - на практика разчита холограмата върху банкнотите. Увити във фолио, те са неуловими от подобни устройства. Някои специалисти препоръчват даже бижутата да се слагат във фолио и във фризера. Крадците не се сещат да проверяват там, когато търсят скъпи вещи.

Ценностите под цветето в саксията

Друг трик за криене на бижута и пари е да ги пъхнете под изкуствено цвете или в двойна саксия - цвете в малка саксия, пъхната в по-голяма, а в кухината между двете - фолио или непромокаемо пликче с нещата, които искате да скриете. И под цветята никой не се сеща да бърка.

Вестници или камъчета държат растенията влажни

Когато заминавате за повече от два-три дни, има опасност цветята вкъщи да пресъхнат от липсата на вода. За да избегнете увяхването им, намачкайте стари вестници, намокрете ги обилно, а след това ги поставете под саксията. А нея самата сложете в по-голям съд. Ако можете да ги поставите в самата саксия, като преди това извадите цветето, ще е още по-добре. Вестниците няма да изсъхнат бързо, когато не са в директен контакт с кислород.

Друга хитринка е с камъчета, които да поставите в тавичка и да ги залеете с вода. Отгоре сложете саксията. Растенията ще си черпят вода от камъчетата и така могат да издържат до цяла седмица.

Не се отбелязвайте във фейсбук от мястото, на което почивате

Тагванията в социалните мрежи от различни курорти, хотели и места извън дома ви са особено рисковани, защото не знаете тази информация на кого може да бъде полезна. Според много полицаи апашите често прибягват до информация от социалните мрежи, за да знаят къде “теренът е чист”.

Осветление и телевизор с таймер

Ако имате по-модерна техника с възможност за програмиране кога да се включи, използвайте тази функция. Ако вечер работят телевизор и крушка, никой няма да заподозре, че ви няма вкъщи. Не оставяйте обаче денонощно светеща крушка - това е сигурен знак, че ви няма.

Телевизора обаче може да програмирате така, че да се включва и изключва в праймтайма примерно - все едно всяка вечер гледате телевизия между 19 и 23 часа.

Спрете водата и изключете електроуредите, които не е задължително да работят, докато ви няма

За да не стане наводнение и да не се страхувате от подаване на някое кранче, най-добре е да спрете водата от спирателния кран на жилището. И без това, докато ви няма, тя не е необходима. Същото важи и за микровълновата фурна, готварската печка, телевизора и другите електроуреди, които не работят, докато ви няма. Така ще избегнете токови удари и увреждане на техниката при евентуални гръмотевични бури.

Преди да заминете, обмислете внимателно всякакви опасности, които дебнат в дома ви, докато е необитаем. И ги сведете до минимум, като вземете предпазни мерки. Така няма да се притеснявате излишно, докато сте на почивка. Няма да ангажирате и близки хора да наглеждат дома ви, да поливат цветята и да проверяват електроуредите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase