Снимка: МОН

Недопустимо е да се използват нерегламентирани средства за заснемане в класните стаи, заяви образователният министър Красимир Вълчев след среща с представители на родителски организации и синдикати. Според него доверието е ключов фактор в съвременната образователна система и "ние трябва да работим за това да увеличим доверието към учителя", каза той.

В срещата участваха представители на над 14 институции, неправителствени организации, работодатели и синдикати.

Осъждаме всички случаи на агресия както към децата, така и към учителите, посочи министърът, цитиран от пресцентъра на МОН.

Председателят на СБУ Янка Такева подчерта, че е направила няколко предложения на срещата. "Ясно и категорично всички участници в срещата да се противопоставим на нерегламентираните средства за подслушване и видеонаблюдение. Съжалявам, че това не беше прието", каза синдикалният лидер.

Още по темата

От родителските организации също изразиха подкрепа за учителите и се обявиха против камерите в клас.

Министърът коментира и приема в първи клас по повод това, че родители са подали жалба до прокуратурата, след като деца, живеещи наблизо до столичното 51-во училище, са останали извън първото класиране. Според тях много от бащите и майките на приетите деца са сменили адреса си малко преди подаването на документите за приема.

Миналата година в наредба беше заложено изискването за приема в първи клас основен критерий да бъде близостта до училището, каза Вълчев. "Считаме, че тази политика е безспорна и тя трябва да се запази, ученикът и неговите родители трябва да имат възможност да изберат най-близкото училище и да имат предимствен достъп до него", заяви той.

Дискусионен е въпросът дали системата да бъде единна - дали да е на национално или на общинско ниво, като много повече аргументи има да е на ниво община, посочи образователният министър.

Той коментира, че е важно как е направено районирането за приема на първокласници в училищата и добави, че ако "се стъпи на административните райони, това не винаги е най-добрият вариант". Личното ми мнение е, че една такава система трябва "да стъпва" на райони с адреси, които са най-близки за съответното училище, но това изисква техническо време за реализация, коментира министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase