Снимка: архив, БулФото

Използването на историята като разменна монета в политиката не винаги води до желания резултат. Това заяви държавният глава Румен Радев пред български журналисти в Брюксел в коментар на думите на руския президент Владимир Путин, че славянската писменост е дошла в Русия от македонската земя.

Още по темата
"Вчера беше светъл празник за всички народи, които използват кирилицата. Ако наистина искаме славянските народи да бъдат обединени, това може да стане само ако уважаваме историята, а историята много ясно сочи България като родината на славянската цивилизация и култура", посочи президентът Румен Радев.

Преди участието си в Срещата на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на НАТО в Брюксел Радев каза, че България ще работи за препотвърждаване на политическия консенсус във всички държави-членки на НАТО за нарастване на приноса към общите отбранителни способности.

"Целта е 2% от БВП на всяка държава-членка да бъде отделен за нуждите на отбраната. За България е важно, че през миналата година се прекрати тенденцията за съкращаване на личния състав и за намаляване на бюджетите за отбрана. Оттук нататък предстои плавно нарастване до 2024 г. на отбранителните бюджети на всички държави до достигане на този процент, включително и за България", коментира президентът.

Държавният глава посочи също , че засилването на приноса на НАТО в борбата с тероризма е от изключително значение и за Европа, и за региона на Близкия Изток, съобщиха от прессекретариата му.

По думите на президента терористичната заплаха за Европа е все по-силна и НАТО трябва да противодейства.

"Засилването на приноса на Алианса в борбата с тероризма е гарант за намаляване на мигрантските потоци към България", заяви Румен Радев. Президентът отбеляза, че това означава и по-голяма сигурност за държавите от Близкия Изток, които се противопоставят на тероризма в региона, и очакват НАТО да даде ясен политически сигнал за ангажираност и солидарност с техните усилия.

В отговор на въпрос за възможно преразглеждане от правителството на проекти за модернизация на Въоръжените сили, президентът Румен Радев беше категоричен, че ежедневната смяна на позиции и приоритети не работи в интерес на сигурността на България.

"Има решение на парламента и когато тези решения се подкопават от други институции, това означава, че подкопаваме изобщо институционалността в България. Очаквам наистина сериозен дебат по тези важни теми", заяви държавният глава.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase