Снимка: БТА

"Не е важно кой откъде е минал, това не е европейски подход. Важното е, че близо 300 милиона пишат и четат на кирилица, и в края на краищата обогатяват европейската култура. Какво значение има откъде са минали?".

Това заяви премиерът Бойко Борисов, след като получи наградата за проевропейска политика, предаде "24 часа". Така Борисов отговори задочно на руския президент Владимир Путин, който заяви, че кирилицата е отишла до Русия "от македонска земя".

Още по темата
Външният ни министър Екатерина Захариева пък отговори на Путин от социалната мрежа Facebook.

"На 29-ти април 2012 г. Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил каза на президента Плевнелиев в София: "Българите пренесоха книжната грамотност в Русия", посочва Захариева.

"Научих, че руският президент Владимир Путин днес се е обърнал към македонския си колега Георги Иванов с думите: "Писмеността дойде при нас от македонската земя." Лидерът на нашата приятелска югозападна съседка отговаря, че светите братя Кирил и Методий са духовни учители на македонския народ, а свети Климент Охридски е най-известният македонски светец. Нека да направим няколко уточнения: Създаването на писмеността е станало по волята и с участието на българската държава и неслучайно българският владетел Борис Първи присъства във всички старославянски книги като цар Борис Михаил - Покръстител, въвеждащ вярата и писмеността, допълва Захариева.

"Не може да не ни радва, че вече и държавните глави на други страни си честитят взаимно най-светлия български празник. Това несъмнено е признание за приноса към европейската и световната култура на страната ни, където кирилицата е създадена и откъдето се е разпространила към други страни и народи", посочва външният министър.

"Благодарение на България кирилицата е вече и върху банкнотите от единната европейска валута. Празникът не е само наш, а кирилицата е обща. Но знайте, че помним историята си и затова сме горди. Нищо повече не мога да добавя от този стих на Иван Вазов: "Че и ний сме дали нещо на светът и на вси словене книга да четат", завършва коментара си Захариева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase