Снимка: БТА, архив

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) няма да дадe толеранс от 100 дни на новото правителство и няма да приемe за ръководители на МВР да бъдат номинирани лица, които са свързани с провала на реформите във ведомството. Това става ясно от позиция на полицейския синдикат, изпратена до медиите.

"СФСМВР с огромно неудоволетворение отбелязва липсата на реални действия от страна на служебното ръководство на МВР за намаляване на допуснатия дисбаланс в заплащането, предизвикан от изключително несполучливата реформа, влязла в сила от 1 февруари 2017 г.  Министър Узунов и екипът му не предприеха никакви действия, въпреки декларираните от тях намерения, за разрешаване на проблемите в МВР", се чете в позицията на синдикатите.

От там допълват, че проявената от СФСМВР толерантност и коректност, "която имаше за цел да не се увеличава допълнително възникналото социално напрежение преди проведените парламентарни избори, както и справедливата им оценка за липса на вина в служебния кабинет по отношение на настъпилите сериозни нарушения в трудовите, социални и икономически права на членовете, не бяха оценени правилно".

Според синдикатите не е направен опит за откриване на лицата, отговорни за сегашното състоянието на служителите в МВР, работещи на терен -  силна демотивация в следствие на допуснатите груби деформации в заплащането на труда и плащането на моралната цена на проявеното очевидно професионално невежество, довело до хаос в управлението.

"Служебното ръководство на МВР, което започна мандата си с очевидни намерения за ползотворен диалог, е на път да приключи своето управление (подобно на предшествениците си), попадайки в капана на липсващият професионализъм сред служителите във финансовите и правните дирекции на МВР", смятат от  СФСМВР. Според тях в момента силовото министерство е в тежка криза, предизвикана от множество взаимно противоположни и неефективни реформи.

От синдикалната федерация дават и аргументи за решението си да не дадат 100 дни толеранс на новото ръководство на МВР. Според позицията това са кризата в управлението, несигурността на служителите и гражданите, липсата на последователност в политиките за сигурност между правителствата, променената среда за сигурност и високата цена, която плащат гражданите, бизнеса и служителите.

"Всички парламентарно представени партии са запознати в детайли с проблемите. Във всички парламентарно представени партии има специалисти, способни да предложат реални и бързи решения за излизане от кризата. Необходими са само политическа воля и консенсус по отношение на един от стълбовете на държавността- сигурността на гражданите", отчитат от СФСМВР.

От там настояват за незабавно повишаване на доходите на служителите на МВР, реален диалог, на равноправни начала, както и лица свързани, с провала на реформите, да не бъдат номинирани за ръководители на ведомството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase