Снимка: koprivshtitza.com

Бизнесменът Радослав Йовков, заподозрян като човекът, който стои зад вече отмененото решение на Общинския съвет в Копривщица да премахне специалния статут на града на архитектурен и исторически резерват, заяви, че слага "във фризера" инвестиционното си намерение.

По думите му то ще "отлежава", докогато обществото и управлението узрее и усети, че има нужда от него. "Още когато го предоставих, заявих, че ако това инвестиционно намерение не получи широка подкрепа в Общинския съвет и сред населението, няма да го правя", подчерта бизнесменът.

Още по темата

В решението на Общинския съвет никъде не пише смяна на статут, посочи още той пред bTV.

"Никъде под никаква форма не съм споменавал град Копривщица да бъде нещо друго освен защитен град, и то с най-висока степен", заяви още Йовков. По думите му никой не е искал да строи в централната градска част. Според  него е била скъсана комуникацията между кмета и общинските съветници.

"Няма човек, който работи в малък град, който да не е феодал. Както искат да ме наричат. Имам къщи, хотел, козеферма, фабрика за пелети, построил съм доста неща, от които се гордея", категоричен беше Йовков.

"Аз строя в София, да не си мислите, че паса козите в Копривщица", заяви още бизнесменът.

Кметът Генчо Герданов от своя страна заяви, че е доволен от отмяната на първоначалното решение на общинарите, което по думите му е създало напрежение в обществото.

Всички инвестиции са добре дошли, но само ако се строи само в унисон с архитектурата на Копривщица, отбеляза той. Според него, ако се трябва, може да се предизвика референдум и гражданите да се произнесат какво да се прави.

Граждани от Копривщица бяха категорични, че не искат градът им да стане "второ Банско", и се заканиха, че няма да позволят бизнес интереси да съсипят града им. Те призоваха общинските съветници да си подадат оставката, ако имат съвест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase