Снимка: архив, БулФото

Министерството на здравеопазването отлага въвеждането на пръстов отпечатък в извънболничния сектор. Това става ясно от съобщение на пресслужбата на ведомството.

Ръководството на МЗ е решило да се започне нормативна процедура по отказ за въвеждане на идентификатора през 2017 г. и отлагането му за 2019 г.

Още по темата

По изчисления на НЗОК при внедряване на регистрационната система в извънболничния сектор, включително аптеките, ще трябва да бъдат закупени още поне 25 - 30 000 пръстови скенера и четци за машиночитаеми лични документи на обща стойност над 25 млн. лв.

Ще бъдат нужни и средства за поддръжка на софтуер, интернет връзка и други. До момента за въвеждането на софтуера болниците са платили над 4 млн. лв., а НЗОК - 477 000 лв. НЗОК е декларирала пълна невъзможност за поемане на допълнително натоварване, както и липса на средства, техника и налични помещения за инсталирането й.

На 16 март предстои заседание на петчленен състав на Върховния административен съд, който ще разгледа на втора инстанция решението на тричленния състав на ВАС за обявяване на правните основания за въвеждане на пръстовия идентификатор за нищожни.

Според ръководството на МЗ е подходящо да се изготви концепция за електронна здравна карта, съдържаща частично или пълно електронно здравно досие, което да бъде интегрируемо в Единния идентификационен документ. Неговото въвеждане предстои поетапно в ЕС и в България от 2018 г.

От друга страна контролът при такава форма на идентифициране и управление на медицинската информация е максимално възможен и ефективен, смятат от МЗ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase